發新話題
打印

年青人,買樓不是夢!

年青人,買樓不是夢!

香港地方淺窄,一家人住得幾百呎既地方。所以好多年青一輩,都想自己搬出黎住,有返D私人空間。

年青人搬出黎兩件事,「一租一排﹗」一係租樓,一係排公屋(唔係人人都可以,亦都唔知排到幾時)。

想還想,有冇錢係最大既問題。買樓,根本對大部分年青人係遙遠不及既事情,唯有出黎租樓捱貴租吧。

你甘願嗎?

首期,說穿了其實就只是一舊錢,一舊很大的錢,足夠買起一層樓一部份的錢。而且首期仲要愈黎愈貴,按竭愈黎愈難﹗

搵錢的方法絕對要比提高人工的方法為多。搵左錢就儲錢。普遍的方法就當然是儲,這個方法最穩打穩紮,儲到一蚊就是一蚊,層樓之後亦可以完全屬於自己。

但最大問題就是時間,要慢慢逐分逐分地儲。而可解決的辦法就是多工作,多找兼職,令自己的儲錢能力增加,那麼儲到的錢就可以更加多。

這裡又再可以看出向銀行申請借錢是比找首期難,兼職可以幫助儲首期,卻幫不到申請借錢。


            但賺錢買樓真的只能在香港嗎?有其他更好的地方是你不知道而已﹗

所以,買樓不是夢,擴闊你既眼界吧,年青人!(我也是年青人﹗機會來啦飛雲﹗)

以下網址提供有關

英國樓盤資訊

TOP

停一停,諗一諗!

TOP

發新話題


'); theFloaters.play();